Kanalihit

Пон-Пт: 09:30-18:30 EET

hello@insurance.bg

Застраховка при пътуване в чужбина

Застраховка при пътуване в чужбина

Застраховка при пътуване в чужбина – осигурява безопасност и спокойствие

Преди пътуване за удоволствие, по работа или с учебни цели в чужбина. Има много аспекти и възможности по пътя и на място, които трябва да се обмислят и планират. Като се имат предвид високите разходи и неочакваните ситуации, които могат да възникнат, застраховката при пътуване извън страната е от съществено значение за безопасността и спокойствието на пътуващия. Тя дава финансова и медицинска защита, която може да бъде от жизненоважно значение в случай на неотложни събития или здравословни проблеми. Само след като е поета отговорността да се осигури подходяща застраховка, пътуващият може да се наслади изцяло на своето пътуване. Защото ще знае, че е защитен и подготвен за всяка непредвидена случка или резултати от нечие действие или бездействие. 

Тук ще обсъдим важността на застраховката при пътуване в чужбина, покритията, ограниченията, допълнителните клаузи и отстъпките за семейни полици, както и за какво трябва да се помисли преди тръгване.

полица за пътуване в чужбина

Изборът на застраховка при пътуване извън границите на страната

е от съществено значение за безопасността и спокойствието на пътуващия. Независимо дали пътуването е за удоволствие, работа или учене, медицинската застраховка осигурява финансова защита и помощ в случай на неотложни ситуации. Затова е важно да се направи подробно проучване, да се разгледат различните покрития, ограничения и допълнителни клаузи, за да се избере застраховката, която най-добре отговаря на нуждите и предпочитанията. Така застрахованият ще има ясно разбиране за това какво точно включва полицата му и какви са неговите задължения и права. Преди да започне пътуването, е нужно да се прочете внимателно документацията на застраховката и особено условията за ползване. Важно е да се знае, че в някои случаи може да се изисква предварително разрешение от застрахователя, преди да се потърси медицинска помощ. Това може да се наложи при посещение на лекар, хоспитализация или извършване на операция. Предварителното информиране относно процедурата за разрешение и нейното следване, когато е необходимо, ще позволи да се избегнат последващи проблеми с обезщетяването и възстановяването на разходите.

Преди тръгване

е нужно застрахованият да провери в застраховката при пътуване в чужбина за достъпността на информацията за контакт със застрахователя или местната служба за помощ. Препоръчително е да се запише телефонният номер за спешни случаи и имейл адреса на застрахователя, за да може при необходимост лесно да се направи връзка с тях и да се получи необходимата помощ и насоки. Преди старта на пътуването се запазват на удобно място данните за застрахователната полица, включително и номера на полицата. Добре е подробностите за полицата да се споделят предварително с хора, с които се пътува, както и с приятели или семейство у дома, в случай че трябва да се свържат със застрахователна компания от името на застрахования.

Застраховката при пътуване в чужбина предоставя финансова и медицинска подкрепа в случай на неотложни ситуации, но не замества отговорното поведение и вземането на предпазни мерки. Винаги е добре да се спазват местните правила и мерки за безопасност, да се избягват опасни места и ситуации, и да се правят консултации със съответните медицински, административни и правни институции в съответната страна.

Не на последно място, преди тръгване към държавата, която се планира да се посети, е добре да се направи проверка дали ще е необходима специална или допълнителна медицинска застраховка за пътуване освен стандартизираната такава за чужбина. Предварителното изискване за допълнителна медицинска застраховка може да се окаже от решаващо значение, особено ако се пътува в страни със сложни здравни системи или с високи медицински разходи. Подготовката и сигурността, че се притежават всички необходими документи и застраховки за пътуването ще облегчи пътешествието. Някои държави, включително Аруба, Коста Рика, Френска Полинезия, Сейнт Мартен, Търкс и Кайкос и Обединените арабски емирства, може да изискват да се представи доказателство за направена медицинска застраховка за пътуване, преди да се премине държавната граница.

семейна застраховка пътуване в чужбина

Покрития на застраховка помощ при пътуване

Застраховката при пътуване в чужбина осигурява медицинска помощ и финансова защита в случай на неотложни медицински събития по време на пътуване. Покритията варират в зависимост от осигурителя и обикновено включват всички или някои от следните елементи:

 • Извънболнична лекарска помощ и лечение: разходи за посещение на лекар, болница, лекарства и медицински процедури.
 • Хоспитализация и болнични разходи: Ако е необходима операция или хоспитализация, застраховката покрива разходите за тях, престоя в отделението и храна.
 • Неотложна спешна гинекологична помощ, както и заплащане на преждевременни раждания.
 • Евакуация, репатриране и транспортиране: В случай на сериозно заболяване или травма или смърт, които изискват спешно превозване или преместване.
 • Зъболекарска помощ: Някои застрахователни полици покриват и разходите за зъболекарски услуги при неотложни случаи.
 • Покриване на разходите за необходими лекарства: Ако бъдат предписани медикаменти, застраховката може да покрие парите за тях.
 • Прибиране вкъщи след медицинско лечение, ако застрахованият не може да използва оригиналния си билет
 • Разумни разходи за член на семейството или приятел, който да остане със застрахования, или да пътува, за да го придружи до дома, ако е необходимо.
 • 24-часови горещи телефонни линии за помощ, които предлагат подкрепа и съвети относно подходящо лечение всеки ден от седмицата, 365 дни в годината
 • Покритие за COVID 19, ако застрахованият или членове на семейството му не могат да се върнат у дома, защото са тествани положително за COVID по време на пътуванеето. Препоръчително е застраховката да покрива допълнителни разходи като алтернативни полети, настаняване и тестове за COVID или ако застрахованият не може да стигне до крайната си дестинация по време на транзит поради COVID-19.

Видове пътувания

Застраховката при пътуване в чужбина може да бъде използвана за различни видове пътувания, като:

 • Туристически пътувания: при почивка или туристическо пътуване в чужбина, застраховката осигурява медицинска помощ в случай на заболяване или травма. 
 • Служебни пътувания: при служебно пътуване в чужбина, застраховката и покрива медицински разходи, а също и проблеми, свързани с багажа и отлагане на полети, които могат да възникнат по време на пътуването. По време на служебно пътуване, времето и продуктивността са от значение, и в случай на неотложни ситуации или непредвидени обстоятелства, застраховката може да помогне да се преодолеят по-лесно и бързо.
 • Учебни пътувания: за ученици и студенти, които пътуват зад граница за учебни цели. Тя предлага защита и помощ в случай на медицински спешни случаи или други неотложни ситуации. Без тази застраховка, студентите и учениците могат да се изправят пред сериозни финансови и медицински проблеми, които могат да окажат влияние на тяхната учебна програма и преживяването им в чужбина.
 • Пътувания за приключения: при пътуване, което включва активни и авантюристични дейности като зимни спортове – каране на ски, сноуборд, планинско колоездене или водни спортове.
 • Транзитни пътувания: Застраховката за транзитни пътувания е важна, когато се минава през различни държави, без да се прекарва значително време във всяка от тях. Транзитните пътувания могат да включват спирки и прекачвания на летищата или други превозвни средства. В такива случаи, застраховката ви осигурява покритие за медицински услуги и помощ в случай на заболяване или нараняване по време на транзита. 
 • Круизи: за тях е нужно допълнително ниво на покритие, тъй като от кораба е по-трудно да се стигне до болница за лечение. Обикновено на лайнера се осигурява медицинска помощ, но ако нараняванията или заболяването изискват прехвърляне до медицинско заведение на брега, е важно да има полица за медицинска застраховка, която да го обхваща.

Ограничения за полицата Помощ при пътуване

Всяки полица от застраховка при пътуване в чужбина има определени ограничения и изключения. Тези ограничения могат да включват:

 • Предварително съществуващи заболявания: Възможно е някои застрахователни полици да не покриват разходите за лечение на заболявания, които застрахованият има преди да направи застраховката.
 • Опасни дейности: при пътуване с цел практикуване на опасни спортове или дейности, като парапланеризъм, скално катерене или бънджи скокове.
 • Военни конфликти и терористични актове: Някои застрахователни полици може да имат изключения за покритие в зони, засегнати от военни конфликти или терористични актове.
 • Спортни наранявания: При определени спортни активности, като екстремни спортове, застраховката може да има ограничения или допълнителни изисквания за покритие на травми, свързани с тях.
помощ при пътуване в чужбина

Допълнителни клаузи освен медицинските застрахователни събития

Освен покритието за медицински разходи, някои застрахователни полици могат да предлагат и допълнителни клаузи. Те може да бъдат много полезни по време на пътуването. Тези клаузи могат да включват:

 • Загуба на багаж: Ако багажът се забави, загуби или бъде откраднат по време на пътуването, застраховката може да покрие разходите за замяна на личните вещи. При забавяне на багажа, застрахователят осигурява плащане на фиксирана сума за времето на забава, а застраховавният трябва да пази всички разписки за сумите, изразходвани за основните артикули, които ще бъдат компенсирани.
 • Отмяна или прекъсване на пътуването: В случай на неочаквана отмяна или прекъсване на пътуването поради непредвидени обстоятелства като болест, заболяване или смърт на близък човек, застраховката може да предостави обезщетение за разходите, свързани с отмяна на резервации и пропуснати полети. Не трябва да се забравя за периода на покритие на застраховката и той да е достатъчно дълъг, за да покрие цялото пътуване. 
 • Гражданска отговорност: Някои застраховки при пътуване в чужбина могат да включват и покритие за гражданска отговорност, което осигурява защита в случай на вреди, причинени на трети лица по време на пътуването, както и да застрахова водача срещу злополука по негова вина.
 • Защита на собственото жилище по време на отсъствието – имуществени застраховки срещу кражба и взлом, наводнение, пожар и други рискове, когато пътуващият е извън страната. 
 • Помощ на чужди езици – освен ако застрахованият не владее добре официалния език на страната, общуването с медицинския персонал относно здравословното състояние може да бъде предизвикателство. Застрахователят може да помогне в улесняването на спешните услуги, така че да може ефективно да се проведат тези разговори.

В рамките на Европа някои застрахователни компании могат да откажат да платят медицинско лечение, ако застрахованият няма Европейска здравноосигурителна карта (EHIC) или друга. Преди сключването на полицата е добре да се проверят условията. За да може застрахованият да получи достъп до необходимото държавно медицинско обслужване в рамките на ЕС и Швейцария при същите условия като жителите на тези страни. EHIC и другите карти не са алтернатива на застраховката при пътуване, тъй като не покриват никакви частни разходи за медицинско здравеопазване, репатриране или допълнителни разходи като планинско спасяване в ски курорти. 

Стойност на застраховката помощ при пътуване

Цената на застраховката за пътуване в чужбина се формира в зависимост от следните критерии:

 1. държава или държави, до които се планира пътешествието;
 2. вид пътуване (еднократно или многократно);
 3. списък на рисковете;
 4. максимален лимит на покритие;
 5. брой и възраст на туристите.

Отстъпки за семейни полици

При пътуване със семейството, някои застрахователни компании предлагат отстъпки за семейни полици. Това позволява да се закупи една застраховка, която покрива медицинските нужди на всички членове на семейството по време на пътуването в чужбина. Това е икономически изгодна опция, която осигурява пълна защита на всички. Отстъпките за семейни полици варират в зависимост от застрахователя и покритието, което е избрано. Препоръчително е да се провери дали няма и допълнителни бонуси при ползването на застраховката, които са получават при определени условия. Застрахователните компании често предлагат специални отстъпки и политики за семейства, които пътуват заедно. Това може да включва политики с намалени премии, специални условия за деца и покритие за цялото семейство под една полица. Отстъпките за семейни полици са също едно от предимствата, които може да се ползват при избор на медицинска застраховка при пътуване в чужбина.

Накрая, основен съвет:

препоръчително е да се направи предварителна консултация с професионалист в областта на застраховането. Той ще ви помогне да се избере най-подходящата полица за нуждите при застраховката при пътуване в чужбина, така че да се предотврати извършването на неочаквани разходи на място или по време на пътешествието. Консултацията със застрахователен агент ще позволи да се получи допълнителна информация с отговор на всички въпроси. Така ще се избере застрахователна компания, която предлага застраховка, който включва видовете покритие и лимити на покритие, от които има нужда пътуващият, за да може да се съсредоточи върху приятните изживявания.

Застраховка за пътуване в чужбина покриваПолицата покрива медицински разходи, извършени от застрахования или лечебното заведение при заболяване или злополука, възникнали на територията на друга държава, като:
Разходи за медицинско лечение;
Разходи за медицинско транспортиране;
Разходи за дентално лечение с лимитCOVID покрития и 24-часова линия за съдействие
Защита на пътнически багаж
Издирване и спасяване
Медицинската застраховка за чужбина има адекватни лимитиЗдравните услуги, които могат да се ползват са със сумарен лимит между 2 000 и 50 000 евро. Този лимит е важно да се съобрази с държавата за пътуване, дали се изисква виза, дали има спортни дейности или работа
Териториална валидностМедицинската застраховка е валидна в цяла Европа или за целия свят вкл. САЩ, Канада. Държави, в които се водят военни действия обикновено се изключват от обхвата.
Срок на медицинската застраховка за чужбинаСроковете са много гъвкави, в зависимост от пребиваването в чужбина. Стандартно са между 3 и 365 дни
Основни предимства на тази застраховкаЗастрахователна защита и помощ от асистираща компания;
Безкасово разплащане в определени случаи
24/7 call center на български език;
Международно признаване на полицата;
Застраховката важи за разрешителни за работа и визи

Последни новини

спокойно пътуване с домашен любимец
Спокойно пътуване с домашен любимец

Спокойно пътуване с домашен любимец Винаги, когато се пътува с домашни любимци, е важно да се положат грижи за тяхната безопасност и комфорт, за да може пътуването да бъде забавно и безопасно за всички в автомобила. Неза...

Вижте повече
зелена зона
Зелена зона за паркиране в София

Правила за паркиране в София – зелена зона В София, зелените зони за паркиране са обособени в различни райони на града. Те обхващат улици и булеварди в различни части на София и са предназначени да предоставят възм...

Вижте повече
синя зона
Синя зона в София – паркиране

Правила за паркиране в София – синя зона София, като столица с бързо развиващ се трафик, постоянно налага промени в правилата за паркиране, за да подобри управлението на градската инфраструктура. Сините зони са зон...

Вижте повече