Съдържание

  Кога се използва двустранен протокол за ГО?

  двустранен протокол

  Двустранен протокол за ГО: Кога и как да го използвате?

  Двустранният протокол за застраховка “Гражданска отговорност” (ГО) е важен документ, използван при пътнотранспортни произшествия (ПТП) за уреждане на претенции между две страни, участващи в инцидента. Той служи като официално доказателство за събитието и помага при обработката на искове за застрахователни обезщетения. се използва при леки пътнотранспортни произшествия (ПТП), при които са причинени само материални щети и не са пострадали хора. Чрез подписването на протокола участниците имат по-бърз и лесен начин за уреждане на щетите.

  Двустранен протокол за ГО може да се използва, когато:

  • Са настъпили леки пътнотранспортни произшествия, които не включват тежки наранявания или значителни щети на имущество. Такива инциденти могат да включват леки удари, драскотини или повреди на превозни средства. Ако и двете участващи страни са съгласни относно обстоятелствата, довели до инцидента, и степента на щетите, те могат да попълнят двустранен протокол вместо да чакат пристигането на правоприлагащите органи или да подават официална застрахователна претенция.  Ако една от страните не е съгласна с другата страна относно тези елементи, тя няма да може да попълни двустранен протокол и ще трябва да се свърже със застрахователя си, за да обработи иска чрез официален процес.
  • Правоприлагащите органи (полицията) не присъстват на мястото на инцидента. Ако полицията присъства на мястото на инцидента, полицаите ще изготвят доклад за инцидента и застрахователите на участващите страни ще обработват исковете въз основа на информацията, предоставена в полицейския доклад. В такива случаи използването на двустранен протокол за ГО не е възможно.
  • При ПТП с двама участника: В ПТП-то трябва да участват само два автомобила или един автомобил и друго имущество (напр. паркиран автомобил, ограждение).
  • Има само материални щети: При ПТП-то не трябва да има пострадали хора.
  • Има липса на очевидци: Ако има очевидци на ПТП-то, те трябва да бъдат посочени в протокола.

  Важно е да се отбележи, че двустранният протокол за ГО не може да се използва при:

  • ПТП с три или повече участници.
  • ПТП с пострадали хора.
  • ПТП с неясни обстоятелства.
  • ПТП, участниците в което са употребили алкохол, наркотици или други упойващи вещества
  • ПТП с причинени щети на държавна или общинска собственост.

  В такива случаи е необходимо да се изчака пристигането на служители на КАТ.