Съдържание

  Шофирането с всесезонни гуми: Удобство или компромис?

  всесезонни гуми

  Шофирането с всесезонни гуми има редица предизвикателства за водачите

  Шофирането с всесезонни гуми може да изглежда като удобен вариант за много хора.  Въпреки способността им да работят добре в различни метеорологични условия, всесезонните гуми всъщност имат по-лоши показатели от специализираните зимни или летни гуми. Съществуват няколко основни причини, поради които трябва да се избягва шофирането с всесезонни гуми.

  Една от най-важните от тях е по-слабата производителност при зимни условия. Зимните гуми са проектирани специално за студ, снеговалежи и лед. Те имат уникален модел на протектора, който осигурява по-добро сцепление на пътя. Те съдържат и специална смес в каучука, която остава гъвкава при ниски температури. От друга страна, всесезонните гуми са изработени от по-твърда каучукова смес, която се втвърдява при ниски температури. При втвърдяването се намалява способността им да се захващат за снега и леда. Вследствие на намаленото сцепление, спирачният път с всесезонни гуми на хлъзгав път може да се увеличи значително, което крие риск от инциденти. Също така те са неподходящи за екстремни условия, защото не са проектирани да се справят с дълбоки преспи или силен снеговалеж, както и не са подходящи за шофиране извън пътя, където е необходима по-специализирана гума.

  Минуси на всесезонните гуми

  Друго съображение при избора между всесезонни и специализирани гуми е горивната ефективност. Летните гуми са проектирани да осигуряват оптимална работа при високи температури, което ги прави по-енергийно ефективни през лятото. Зимните гуми пък са пригодни за по-студено време, затова тяхната производителност може да намалее при по-високи температури, което води до по-ниска горивна ефективност.

  Всесезонните гуми, опитвайки се да постигнат баланс между двата типа условия, всъщност не се представят толкова добре нито при горещо, нито при студено време. Това означава, че колата може да изразходва повече гориво. В сравнение с използването на подходящите за съответния сезон летни или зимни гуми. С течение на времето това може да доведе до значителни разлики в разхода на гориво и съответно разходите за гориво. 

  Шофирането с всесезонни гуми също може да доведе до по-бързото им износване. През зимата, протекторът на гумата може да се износи по-бързо поради допълнителното натоварване и стрес, които създават зимните условия. Докато през лятото, по-бързото износване се случва поради факта, че гумата не е оптимизирана за високотемпературни условия. Това може да доведе до необходимост от смяна на гумите по-често, отколкото би било необходимо със специализирани летни или зимни гуми, увеличавайки общите разходи за поддръжка на автомобила във времето.

  От друга страна, всесезонните гуми могат да бъдат по-шумни и да осигуряват по-малко плавно возене в сравнение с летните гуми. В някои европейски държави, шофирането с такива гуми води до по-скъпа застраховка Гражданска отговорност.

  Заради всичко изброено по-горе е препоръчително да се инвестира в подходящия тип гуми за сезона, за да се осигури безопасност, ефективности дълголетие на автомобила.