Съдържание

  Какво може да стане, ако човек кара без застраховка ГО

  без гражданска отговорност

  Последиците от шофиране без застраховка ГО

  Застраховката „Гражданска отговорност“ (ГО) е задължителна за всички собственици на моторни превозни средства в България. Законодателството на повечето страни изисква наличието на ГО застраховка за всеки автомобил на пътя. Управлението на автомобил без валидна ГО застраховка е нарушение на закона.

  Това може да доведе до натрупване на глоби, съдебни процеси и други правни последствия за шофьора. “Гражданската отговорност” покрива вредите, които могат да бъдат причинени на трети лица при пътнотранспортно произшествие. 

  Какво може да стане, ако човек кара без ГО.

  Рисковете от шофиране без Гражданска отговорност са много. Сред тях са:

  • Административни наказания: глоба от 250 лв. (за физически лица) до 2 000 лв., както и отнемане на свидетелството за управление на МПС за срок от 1 до 6 месеца. При повторно нарушение размерът на глобите се повишава значително – за физически лица е 400 лв., а за юридически – 4 000 лв.
  • Гражданска отговорност за вреди: ако шофьорът причини пътнотранспортно произшествие (ПТП), той може да бъде осъден на гражданска отговорност за вредите, които са причинени на трети лица.
  • Липсата на задължителна застраховка, както превишената скорост, може да се установява и с полицейски камери. Тогава се издава електронен фиш на собственика дори без негово присъствие. Фишът се изпраща по пощата и трябва да се изплати в 14-дневен срок.

  В допълнение към тези административни наказания, шофьорът, управляващ автомобил без Гражданска отговорност, може да бъде осъден на гражданска отговорност за вредите, които са причинени на трети лица при пътнотранспортно произшествиер, както и да плати медицинските разходи и компенсации за лични вреди, ако има такива. Ако размерът им е голям, финансовите последици за шофьора могат да бъдат огромни.

  Затова е важно всеки собственик на моторно превозно средство да сключи застраховка „Гражданска отговорност“. Това е сред добрите начини за защита от загуби в случай на пътнотранспортно произшествие.

  Най-добрият начин да се избегнат рисковете от шофиране без Гражданска отговорност е разбира се да се сключи застраховка. За целта водачите и собствениците на автомобили, могат да се обърнат към всяка застрахователна компания. При сключването на застраховката трябва да се предоставят следните документи:

  • Документ за собственост на МПС

  Застраховката „Гражданска отговорност“ е сравнително евтина. Цената на застраховката зависи от няколко фактора, като мощността на двигателя, възрастта на шофьора и историята на застрахователните претенции.

  Постановка в законаВъв всички Европейски страни е задължително да имате валидна застраховка ГО , за да шофирате законно. Шофирането без такава застраховка е нарушение, което може да доведе до сериозни наказания, включително глоби, санкции, конфискация на автомобила или дори отнемане на шофьорската книжка.
  Отговорност за щетиГО застраховката покрива щетите, които може да причините на други участници в движението, ако сте виновен в инцидент. Без Гражданска отговорност, Вие лично ще носите отговорността и разходите за възстановяване на причинените щети.
  Защита на потенциалните пострадалиГО застраховката защитава интересите на възможни пострадали лица от пътнотранспортни произшествия, осигурявайки им право на компенсация за причинените щети, независимо от финансовите си възможности. При липсата на ГО, претенциите се отправят към Гаранционния фонд, който най-вероятно след това ще заведе дело срещу виновния водач без полица.
  Процес на осигуряванеТази застраховката се осигурява чрез плащане на премия към застрахователната компания. Тя може да бъде годишна или за по-кратки периоди, в зависимост от избора ви. Отсъствието на актуална застраховка гражданска отговорност може да има сериозни последици.
  Социална и икономическа отговорностГО застраховката не само ви закриля правно, но и носи социална и икономическа отговорност. Тя помага на поддържането на стабилността на системата за обезщетяване на щети в случай на пътни произшествия.