Съдържание

  зелена зона Бургас

  Паркиране в зелена зона в Бургас

  В град Бургас, като и в много други градове, съществуват различни паркинг зони, включително Зелена зона. Това е част от стратегията на градските власти за оптимизация на паркинг пространствата в най-посещаваните райони. 

  Зелената зона в Бургас обикновено се намира в централните и исторически части на града, както и в близост до културни и административни обекти. Тази зона е отбелязана със специални зелени линии и знаци. Зелена зона е разделена на 3 подзони:

  • Подзона 1 – включва и се ограничава от булеварди и улици: бул. „Сливница“, бул. „Александър Стамболийски“, бул. „Демокрация“, ул. „Георги Раковски“, ул. „Асен Златаров“ и ул. „Христо Ботев“.
  • Подзона 2 – включва и се ограничава от улици: ул. „Георги Раковски“, ул. „Асен Златаров“, ул. „Христо Ботев“, ул. „Цар Освободител“, ул. „Славянска“, ул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Княз Александър I Батенберг“.
  • Подзона 3 – включва и се ограничава от улици: ул. „Цар Освободител“, ул. „Славянска“, ул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Княз Александър I Батенберг“, ул. „Александровска“, ул. „Княз Борис I“ и ул. „Княз Борис III“.

  Зелената зона работи от 9:00 до 20:00 часа, всеки ден от седмицата, включително официалните почивни дни. Цената за паркиране е 2 лева на час, което я прави по-скъпа от Синя зона и и е с по-голяма площ от Синя зона. Максималният престой е 3 часа. Зелената зона в Бургас предлага възможност за безплатно паркиране за определен период на време. Той може да варира в зависимост от конкретния район и местоположението, но обикновено е с продължителност около 15 до 30 минути. 

  Заплащането за паркиране в зелена зона в Бургас може да се извърши чрез:

  • Паркингомат – намира се на всеки паркинг в зелена зона.
  • Мобилно приложение „Бургас паркинг“.
  • SMS на номер 1352 с текст „номера на автомобила“.

  От заплащане за паркиране в зелена зона са освободени водачите с увреждания, автомобили на търговци, които имат сключен договор с Община Бургас за ползване на общински паркоместа, колите на обществения транспорт, както и на полицията, пожарната и спешна помощ. За неплащане на паркинг такса в зелена зона се налага глоба в размер на 20 лева.

  Правилата на Зелената зона в Бургас се контролират от специализирани служители или камери за наблюдение. Неспазването на правилата може да доведе до налагане на сакции, които са определени от градската администрация.

  Вижте Синя зона в София и Варна.

  Зелената зона в Бургас има за цел да улесни паркирането на хората, които идват в центъра на града, без да се сблъскват със значителни разходи. Спазването на правилата и навременните плащания са важни, за да се избегнат глоби и да се намали трафикът.