Съдържание

  Правила за паркиране в Синя зона Бургас

  синя зона бургас

  Паркиране в синя зона в Бургас

  Синята зона в град Бургас е специална регулация, която цели да управлява паркирането в централните части на града, да подпомага трафика на автомобилите в най-посещаваните райони и на крайбрежието и да се осигурят повече места за паркиране за жителите и посетителите на града. Тези зони са маркирани със специални сини линии и са разположени в близост до търговски и административни сгради, както и по главните улици.

  Синя зона в Бургас е разделена на 5 подзони:

  • Подзона 1 – включва и се ограничава от булеварди и улици: бул. „Сливница“, бул. „Александър Стамболийски“, бул. „Демокрация“, ул. „Георги Раковски“, ул. „Асен Златаров“ и ул. „Христо Ботев“.
  • Подзона 2 – включва и се ограничава от улици: ул. „Георги Раковски“, ул. „Асен Златаров“, ул. „Христо Ботев“, ул. „Цар Освободител“, ул. „Славянска“, ул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Княз Александър I Батенберг“.
  • Подзона 3 – включва и се ограничава от улици: ул. „Цар Освободител“, ул. „Славянска“, ул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Княз Александър I Батенберг“, ул. „Александровска“, ул. „Княз Борис I“ и ул. „Княз Борис III“.
  • Подзона 4 – включва и се ограничава от улици: ул. „Княз Александър I Батенберг“, ул. „Александровска“, ул. „Княз Борис I“, ул. „Княз Борис III“, ул. „Христо Ботев“, ул. „Цар Освободител“ и бул. „Демокрация“.
  • Подзона 5 – включва и се ограничава от улици: ул. „Христо Ботев“, бул. „Демокрация“, бул. „Александър Стамболийски“, бул. „Сливница“, ул. „Цар Симеон I“ и ул. „Цар Освободител“.

  Паркирането в синята зона в Бургас е времево ограничено. Този период може да варира в зависимост от конкретния район и улица, но обикновено времето за ползване е до 3 часа. Тези ограничения са приложими от 9:00 до 20:00 часа, всеки ден от седмицата, включително официалните почивни дни.

  За да се паркира в синята зоня в града, трябва да се закупи билет от паркинг автоматите, да се използва мобилно приложение „Бургас паркинг“ (може да се изтегли от Google Play и App Store), предоставено от местната общинаэ или да се изпрати SMS на номер 1352 с текст „номерът на автомобила“. Ако се закупи билет, то той трябва да бъде ясно видим на предното стъкло на автомобила. Това е начинът, по който системата следи паркирането и гарантира, че водачите спазват времевите ограничения. Цената за паркиране в синя зона е 1 лев на час.

  От заплащане за паркиране в синя зона са освободени:

  • Автомобили на хора с увреждания – с валидна лична карта на инвалид или с валидна шофьорска книжка за хора с увреждания.
  • Автомобили на търговци, които имат сключен договор с Община Бургас за ползване на общински паркоместа.
  • Автомобили на обществения транспорт.
  • Автомобили на полицията, пожарната и спешна помощ.

  Неспазването на правилата за паркиране може да доведе до налагане на глоба. Големината ѝ може да се различава в зависимост от вида на нарушението и от правоприлагащия орган. Санкцията може да бъде по-висока при повторни нарушения.

  Паркирането в сините зони в Бургас е важна част от управлението на градския трафик и оптимизацията на публичното пространство. Спазването на правилата и разбирането на времевите ограничения са съществени, за да се избегнат глоби и неудобства, свързани с паркирането в центъра на града.

  Вижте Зелена зона в Бургас.

  Вижте Синя зона в София.