Insurance

Пон-Пт: 09:30-18:30 EET

hello@insurance.bg

Правила за паркиране в Синя зона Бургас

Синя зона в Бургас

Паркиране в синя зона в Бургас

Синята зона в град Бургас е специална регулация, която цели да управлява паркирането в централните части на града, да подпомага трафика на автомобилите в най-посещаваните райони и на крайбрежието и да се осигурят повече места за паркиране за жителите и посетителите на града. Тези зони са маркирани със специални сини линии и са разположени в близост до търговски и административни сгради, както и по главните улици.

Синя зона в Бургас е разделена на 5 подзони:

 • Подзона 1 – включва и се ограничава от булеварди и улици: бул. „Сливница“, бул. „Александър Стамболийски“, бул. „Демокрация“, ул. „Георги Раковски“, ул. „Асен Златаров“ и ул. „Христо Ботев“.
 • Подзона 2 – включва и се ограничава от улици: ул. „Георги Раковски“, ул. „Асен Златаров“, ул. „Христо Ботев“, ул. „Цар Освободител“, ул. „Славянска“, ул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Княз Александър I Батенберг“.
 • Подзона 3 – включва и се ограничава от улици: ул. „Цар Освободител“, ул. „Славянска“, ул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Княз Александър I Батенберг“, ул. „Александровска“, ул. „Княз Борис I“ и ул. „Княз Борис III“.
 • Подзона 4 – включва и се ограничава от улици: ул. „Княз Александър I Батенберг“, ул. „Александровска“, ул. „Княз Борис I“, ул. „Княз Борис III“, ул. „Христо Ботев“, ул. „Цар Освободител“ и бул. „Демокрация“.
 • Подзона 5 – включва и се ограничава от улици: ул. „Христо Ботев“, бул. „Демокрация“, бул. „Александър Стамболийски“, бул. „Сливница“, ул. „Цар Симеон I“ и ул. „Цар Освободител“.

Паркирането в синята зона в Бургас е времево ограничено. Този период може да варира в зависимост от конкретния район и улица, но обикновено времето за ползване е до 3 часа. Тези ограничения са приложими от 9:00 до 20:00 часа, всеки ден от седмицата, включително официалните почивни дни.

За да се паркира в синята зоня в града, трябва да се закупи билет от паркинг автоматите, да се използва мобилно приложение „Бургас паркинг“ (може да се изтегли от Google Play и App Store), предоставено от местната общинаэ или да се изпрати SMS на номер 1352 с текст „номерът на автомобила“. Ако се закупи билет, то той трябва да бъде ясно видим на предното стъкло на автомобила. Това е начинът, по който системата следи паркирането и гарантира, че водачите спазват времевите ограничения. Цената за паркиране в синя зона е 1 лев на час.

От заплащане за паркиране в синя зона са освободени:

 • Автомобили на хора с увреждания – с валидна лична карта на инвалид или с валидна шофьорска книжка за хора с увреждания.
 • Автомобили на търговци, които имат сключен договор с Община Бургас за ползване на общински паркоместа.
 • Автомобили на обществения транспорт.
 • Автомобили на полицията, пожарната и спешна помощ.

Неспазването на правилата за паркиране може да доведе до налагане на глоба. Големината ѝ може да се различава в зависимост от вида на нарушението и от правоприлагащия орган. Санкцията може да бъде по-висока при повторни нарушения.

Паркирането в сините зони в Бургас е важна част от управлението на градския трафик и оптимизацията на публичното пространство. Спазването на правилата и разбирането на времевите ограничения са съществени, за да се избегнат глоби и неудобства, свързани с паркирането в центъра на града.

Вижте Зелена зона в Бургас.

Вижте Синя зона в София.


  Запитване за застраховка  Последни новини

  застраховка У дома и щастлив на УНИКА
  Застраховка “У дома и щастлив” (на УНИКА)

  Застраховка “У дома и щастлив” (на ЗК УНИКА) Застраховката „У дома и щастлив“ на УНИКА е предназначена да осигури пълна защита за дома и имуществото на клиента, като го предпазва от различни рискове и неочакв...

  Вижте повече
  Онлайн калкулатор за гражданска отговорност
  Онлайн калкулатор за Гражданска отговорност

  Онлайн калкулатор за Гражданска отговорност (ГО) Онлайн калкулаторът за застраховка Гражданска отговорност е инструмент, който предоставя възможност на потребителите да изчисляват предполагаемите разходи за застраховката...

  Вижте повече
  бонус-малус
  Какво представлява бонус-малус?

  Какво представлява бонус-малус? Бонус-малус е система за оценяване на риска в застраховането, която се използва в различни видове застраховки, особено в автомобилното застраховане и гражданската отговорност. Системата се...

  Вижте повече

  Powered by WebStation™

  Лого на Гаранционен Фонд

  За да проверите за сключена застраховка "Гражданска отговорност" на МПС в Гаранционен Фонд, въведете ДКН (Държавен Контролен Номер). Ако желаете да проверите за активна гражданска отговорност на МПС за минал период от време, въведете желаната дата.

  Въведете параметри

  ДКН на МПС:
  Към дата (00:00 ч):