Insurance

Пон-Пт: 09:30-18:30 EET

hello@insurance.bg

Зелена карта за Македония, Турция и Косово

зелена карта за македония

Зелена карта за Македония както и за всички Европейски държави-членки на споразумението „Зелена карта“ се издава безплатно към полицата Гражданска отговорност на автомобилистите. От 2016 година в България при закупуване на застраховка ГО, автоматично към нея се издава сертификат Зелена карта. Той е неразделна част от полицата и трябва да бъде носен от водачите при пътуване извън страната.

Твърде е възможно на границата със страните от ЕС (Гърция и Румъния) включително Сърбия, той да не бъде проверяван. Не така стои въпросът все още за границите с Република Северна Македония и Турция. Там документът Зелена карта за РС Македония е част от нужните документи при преминаване на КПП. Все пак при пътуване в рамките на ЕС е важно сертификатът да е в автомобила, защото при евентуално настъпване на ПТП, именно той е валидния застрахователен документ. Той ще бъде изискан от органите на местната полиция, ако се отзоват на местопроизшествието.

Зелена карта за Турция

Аналогично с РС Македония, Турция е член по Зелена карта и издаваните у нас застраховки ГО важат за територията на Турция. Тук не бива да се разделя Турция на Европейска и Азиатска част, както е по покритието за каско на някои застрахователи. Гражданската отговорност със ЗК е валидна навсякъде в Република Турция. Носенето и при пътуване е задължително в колата или товарния автомобил.

Зелена карта за Косово

Зелената карта не важи за територията на Косово. Там на място се издава специална гранична застраховка, като тя се заплаща директно на границата. Това се налага поради специфичния статут на държавата. Тарифата за гражданска отговорност за европейски автомобили за област Косово е около 3 евро на ден. Минималният срок на застраховката обаче е 15 дни, т.е. около 45 евро на влизане в Косово. Сумата по местната ГО се плаща на ГКПП само в евро. Вероятно след време този въпрос ще бъде урегулиран и Косово ще бъде допуснат да стане член по Споразумението ЗК.

Разгледайте и другите ни полезни статии и научете всичко за застраховането!


  Запитване  Последни новини

  Синя зона в Пловдив
  Правила за паркиране в синя зона в Пловдив

  Паркиране в синя зона в Пловдив Синята зона в градове като Пловдив е област, в която се прилагат специални правила и ограничения за паркиране, с цел да се оптимизира използването на паркинг местата и да се регулира движе...

  Вижте повече
  Зелена зона в Бургас
  Паркиране в зелена зона в Бургас 

  Паркиране в зелена зона в Бургас В град Бургас, като и в много други градове, съществуват различни паркинг зони, включително Зелена зона. Това е част от стратегията на градските власти за оптимизация на паркинг пространс...

  Вижте повече
  Синя зона в Бургас
  Правила за паркиране в Синя зона Бургас

  Паркиране в синя зона в Бургас Синята зона в град Бургас е специална регулация, която цели да управлява паркирането в централните части на града, да подпомага трафика на автомобилите в най-посещаваните райони и на крайбр...

  Вижте повече

  Powered by WebStation™

  Лого на Гаранционен Фонд

  За да проверите за сключена застраховка "Гражданска отговорност" на МПС в Гаранционен Фонд, въведете ДКН (Държавен Контролен Номер). Ако желаете да проверите за активна гражданска отговорност на МПС за минал период от време, въведете желаната дата.

  Въведете параметри

  ДКН на МПС:
  Към дата (00:00 ч):