Съдържание

  Застраховка за планината

  Застраховка за планината с различни покрития и възможности

  Съвременният стресов стил на живот и влечението към приключенски занимания в планината насърчава все повече хора да поемат към усамотението и свободата там. Затова подготовката и обучението са от съществено значение, но за да се запазят само хубавите спомени от преживяването, трябва да се предприемат и мерки, които спестяват много притеснения по-късно.

  Важно е да се отбележи, че застраховката за планината не гарантира, че няма да се случи инцидент, но определено ще спести много разходи след това. Цената, която се плаща при сключването й, е минимална спрямо сумите, които може да трябва да се платят по-късно. Затова по-долу ще бъдат разгледани някои от основните аспекти на  услугата каква помощ може да се окаже според избрания продукт. 

  Видове планински застраховки

  Съществуват различни видове планински застраховки според риска, който покриват и практикуването на екстремни планински спортове го увеличава. Затова е най-добре да се избере застраховка, която покрива конкретната активност, която се извършва.

  Стандартната планинска застраховка е подходяща за планинари, които следват маркираните пътеки. При по-специфични и екстремни активности (напр. скайдайвинг, парашутизъм, свободно катерене или ски извън пистата), трябва да се избере застраховка, която покрива и немаркираните терени. Добре е внимателно да се прегледа списъкът с рискове и изключения, които не се покриват от застраховката,  за да се избегнат неприятни сюрпризи.

  При избора на застраховка уточни предварително какви разходи ще бъдат покрити в случай на инцидент. Някои застраховки могат да покриват и медицинско лечение, операции, възстановяване и рехабилитация. Важно е да се провери дали застраховката покрива издирвателните и спасителни операции, транспорт, както и долекарската помощ или дълготрайно лечение или възстановяване. 

  При избора на планинска застраховка трябва да се обмисли и обхватът на покритието.

  Минималната сума на покритие е обикновено около 1000 лева, но има варианти, които достигат до 30 000 лева. Затова е добре да се преценят и потенциалните разходи за издирвателни операции или спасителни хеликоптери. В зависимост от спорта, който се практикува, максималната сума на покритие трябва да се съобрази да покрива и стойността на екипировъчния ски или планинарски комплект. В този случай са важни да се знаят и ограниченията на покритието.

  В случай че планираното пътуване до планината бъде прекъснато поради непредвидени обстоятелства като болест, инцидент или други неочаквани събития, е добре застраховката да покрива разходите за отменени резервации на хотели, билети за самолет или други предварително заплатени услуги.

  Същото важи и при участие в организирани събития или екскурзии в планината. От значение е и колко дълго ще бъде валидна застраховката. Някои полици са валидни само за един конкретен сезон или за ограничен период от време. Покритието е препоръчително да е за цялото време, в което се планира практикуването на планинските спортове.

  Планински спортове

  Как да изберем застраховка за планината

  Планинарите или скиорите най-често разполагат със собствено оборудване и лични вещи, като ски, сноуборд, обувки, раница и други. Затова е препоръчително застраховката да предоставя покритие в случай на загуба, кражба или повреда на такива вещи. Затова е важно да се знаят процедурите и изискванията за подаване на претенции в случай на настъпване на застрахователно събитие. Дали има нужда от документация като полицейски протокол, свидетелства и снимки. Както и какъв е срокът за подаване на иск.

  Възстановяване на разходите е важен аспект при планинската застраховка. При сериозни инциденти или необходимост от спешно медицинско лечение, разходите могат да бъдат значителни. Затова е важно застраховката да се уточнят до какъв размер се покриват направените разходи, които не влизат в покритието, за медицински услуги (болнични такси, прегледи, операции, лекарства и др.).

  Tранспортни разходи – за спасителни хеликоптери или други специализирани транспортни средства, такива възникнали при необходимост от търсене или спасяване от специализирани екипи (заплатите им или други свързани разходи). Или за  щети, които може да се причинят на други хора или имущество по време на активностите в планината.

  Не на последно място е важно да се знае дали застраховката покрива разходи свързани със замяна на изгубени документи (паспорт или лична карта), както и когато е нужна срочна услуга като преводач или юридическо представителство.

  Безопасността в планинските спортове е отговорност. Затова са важни преценката на способностите, обучението и опитът, какъв е маршрутът, както и как ще се преминат разликите във височините. Освен това от значение е състоянието на екипировката и дали отговаря на изискванията за сигурност. Добре е предварително да се сподели планът за придвижване, в колко часа и на кое място се очаква да бъде туристът или практикуващият екстремен спорт.

  Специализирано покритие на застраховка за планинатаЗастраховките за планината се предлагат за различни планински активности като ски, сноуборд, планинско катерене, планинско колоездене, туризъм и др. Този вид застраховка обикновено предлага покритие за травми, изгаряния, лавини, спасителни операции и други рискове, специфични за планинските райони.
  Медицинско обслужване и евакуацияЗастраховките за планината често включват покритие за медицински разноски, свързани с лечение и спешни медицински ситуации, които могат да възникнат по време на планинските активности. Също така могат да предоставят покритие за евакуация и спасителни операции.
  Застраховка за планината на оборудване и аксесоариТози вид застраховка може да покрива загуба, кражба или повреда на планинско оборудване, ски, сноубордове, къмпинг оборудване и други съпътстващи аксесоари.
  Покритие за отмяна на пътуване и прекъсване на престойНякои застраховки за планината могат да предоставят покритие за отмяна на пътуването преди заминаване или за прекъсване на престоя поради непредвидени обстоятелства.
  Важност на индивидуалните нуждиЗастраховките за планината се предлагат в различни варианти и покрития, които зависят от конкретните ви нужди и активности. При избор на застраховка е важно да се обърне внимание на детайлите и да се уверите, че тя отговаря на вашите планирани дейности и рискове.

  Не на последно място да се следват правилата и предупрежденията, поставени от планинските регулаторни органи или обектите за планински спортове. От значение е познаването на основите за оказване на първа помощ, да не изпитва срам да се поиска помощ. И накрая – да се слуша интуицията, когато ситуацията изглежда опасна или рискована. 

  Застраховка за ски

  Зимно време е. Сезонът за ски е благоприятен и дълъг – от декември до април.

  Добре е да не забравяме, че карането на ски е рискован спорт. За да се защитите от неочаквани медицински разходи, специалистите по застраховане силно препоръчват сключването на ски застраховка за туристи, които ще се занимават със спортове с висока степен на риск.

  Характеристики на ски застраховката

  За да избере подходящата полица и вид застраховка, клиентът трябва да реши каква ще бъде почивката му – спокойна или активна. От това зависи наборът от рискове, които застрахователят покрива и цената на застрахователната защита.

  Ако отивате на ски почивка в чужбина, ще ви е нужна застраховка от Помощ при пътуване в чужбина, покриваща медицински разходи в чужбина. При сключването й задължително посочете, че ще карате ски по време на пътуването си. Това повишава цената на  полицата с малка сума, обаче, ако пропуснете, застраховката Ви няма да покрие този риск.

  Покритите рискове при застраховка с включен риск от злополука при каране на ски са различни за различните застрахователни компании. Също така те зависят от застрахователната сума и конкретната оферта.

  Ето кои са основните рискове, които можете да откриете в почти всяко предложение:
  • • Покриване на медицински разходи до определена сума;
  • • Покриване на разходи за евакуация и репатриране;
  • • Покриване на разходи за спасителни разноски;
  • • Изплащане на обезщетение при временна загуба на трудоспособност;
  • • Изплащане на обезщетение при трайна загуба на работоспособност или смърт от злополука.
  • Има разлика в цената и предлаганите пакети в зависимост от това дали ски застраховката е за България или за чужбина. За чужбина цената е по-висока. Също се предлагат пакети с допълнителни покрития:
  • Кражба, загуба на багаж;
  • Правна помощ;
  • Лични разходи;
  • Разходи за транспорт.
  Ако карате ски извън писта

  Тук рискът е много по-голям. Затова и цената на ски застраховката ще е по-висока.

  Задължително е да бъде отбелязано в застрахователната полицата, че ще се кара извън пистата, за да са валидни застрахователните покритията в случай на инцидент. Проверете кои компании предлагат такова покритие.

  Важно е полицата да покрива разходи за издирване и спасяване  в планината.

  Моля обърнете внимание, че ски застраховката е валидна само за любители. Тя не важи при практикуване на екстремни спортове.

  Към полицата ще намерите денонощни телефони, които да използвате в случай на инцидент.

  Застраховката може да е за определен период или годишна. В случай, че сте по пистите повече от 2 месеца, може би е добре да сключите годишна застраховка.