Съдържание

  Планинска застраховка

  Защита и сигурност с планинска застраховка онлайн

  застраховка за планина

  По високите планински пътеки, сред красотата на природата и предизвикателствата на планинските върхове, приключенията могат да се преплетат със заболявания, травми и неочаквани неприятни обстоятелства. Дори малък инцидент и непредвидена ситуация там може да доведе до последици, чиито изход да бъде много скъп. Класическата здравна или туристическа застраховка никога не покрива разходите на Планинската спасителна служба (ПСС), свързани със спасителни дейности и издирване. Стойността на така наречената техническа интервенция (транспортиране с носилка, издирване, включването в акцията на полет с хеликоптер) при липсата на планинска застраховка плаща туристът, който е практикувал какъвто и да е спорт в планината – алпинизъм, трекинг, зимни спортове, а тази услуга не е от евтините. Освен това, обикновената застраховка не покрива риска от затваряне на писти, нито кражбата на оборудване и екипировка. Затова, за да бъде пълна и спокойна насладата от планинските преживявания, планинската застраховка е важен инструмент за защита и сигурност.

  Какво покрива Планинската застраховка


  Рискове, свързани с живота, работоспособността и телесната цялост на физически лица за рисковете и условията, описани по-долу за времето, през което упражняват хоби, спортна и туристическа дейност в планината. В зависимост от избрания от ползвателя пакет, могат да бъдат покрити следните рискове:

  • Смърт и трайна неработоспособност от злополука.
  • Спасителни разноски, медицински разходи, разходи за евакуация, разходи за репатриране.

  Какво не покрива планинската застраховка – информация

  • Не могат да застраховат за риска „Смърт от злополука“ лица под 14-годишна възраст, лица над 70 години, както и недееспособни лица.
  • Не могат да се застраховат лица със загубена работоспособност над 50%.

  Има ли ограничения на покритието на полицата за планина

  • Упражняване на екстремен спорт и хоби, в случай че това не е договорено изрично в полицата.
  • Участие в организирани състезания, залегнали в спортните календари на съответните федерации и клубове.
  • При подготовка, опит или извършване на престъпление, участие в побой или физическа саморазправа.
  • Събития, настъпили при употреба на алкохол, медикаменти и наркотични вещества; Съзнателно излагане на опасност, самоубийство и опит за такова.
  • Земетресение.
  • Война, революция, тероризъм, атомни и ядрени експлозии и всякакви прояви, свързани с военни и терористични актове.

  Териториален обхват на Планинската застраховка

  застраховка за планина в българия

  Застрахователното покритие на тази полица е само при пътуване в територията на Република България.

  За застраховка Помощ при пътуване извън страната: вижте тук!

  Въпреки че понякога изборът на правилната застраховка е изключително труден, има няколко съществени елемента от подготовката за пътуване в планината и не една и две ситуации, които е препоръчително да се обмислят предварително, за да се намалят рисковете от необходимостта да се предяви иск. Един от тези елементи е тренировките за подобряване на физическите възможности – бягане с тежести/ раница, колоездене, изкачване на стълби, упражнения за издръжливост за дълъг поход и преход, които оказват благоприятно въздействие върху увереността при посещение в планината. Друг елемент е изборът и осигуряването на подходящо туристическо оборудване и екипировка. Не на последно място – уточняването дали посещението в планината ще е за разходка (конвенционален туризъм), трекинг, планински трекинг, алпинизъм и зимни спортове. 

  Застрахователите правят разлика между конвенционален туризъм, екстремен туризъм, планински преходи, алпинизъм и зимни спортове.

  Конвенционалният туризъм дава достъп до планината с кола, автобус, и обикновено е посещение на лесно достъпни и урбанизирани места в планината без дълъг преход. Трекингът е преход по неравен терен, а планинският трекинг (хайкингът) е още малко по-екстремен. Алпинизмът или катеренето е изкачване на всякаква височина с помощта на специално оборудване. А зимните спортове – ски, сноуборд, каране на моторни шейни или планинско колоездене и други планински спортове са съвсем различен тип туризъм. 

  Почти всички застрахователи уточняват с цел сключването на адекватна, според нуждите на застраховащото лице, застраховка какъв е теренът – тоест допълнително се посочва, например, дали теренът за трекинг не е просто пресечен, а леко или силно пресечен, както и височината – уточнява се, че трекингът е пътуване в планината до височина до 1500 м или до 2000 м, или пък могат и изобщо да не ограничат височината. В други случаи се посочва, че пътеките за него трябва да бъдат оборудвани и маркирани, понякога да е посочено дали има водач или не. Компаниите отделят внимание и на нюанса кога планинският преход се превръща в планинарство, тъй като в този случай въпросът дори не е във височината. Когато катеренето изисква специално оборудване, тогава височината не се отчита като специално условие – а направо застрахователният агент препоръчва застраховка за „алпинизъм“.

  За някои подготовката за най-лошия сценарий може да изглежда като проява на силен песимизъм, но всъщност е просто проява на здрав разум и когато става въпрос за здраве и безопасност, сключването на правилната застраховка е задължителна.

  планинска застраховка онлаин

  Независимо от това какъв тип посещение на планината ще се прави, винаги трябва да се мисли за екипировката и оборудването, където има някои задължителни предложения като:

  • Планински обувки – по-твърди и по-поддържащи от обикновените туристически обувки;
  • Сбруя за катерене – лека и удобна;
  • Каска – включително с щипки за фенерче;
  • Котки и снегоходки – за увеличаване на сцеплението в снега, ако ще се ходи;
  • Брадва – за изкачване по стръмни склонове;
  • Ветроустойчиво и водоустойчиво облекло – за да се задържа топлината и да осигурява подготвени за различни метеорологични условия.

  Видове пътувания и покрития на планинската застраховка:

  Както вече посочихме, планинската активност не се ограничава само до хайкинг, алпинизъм, ски, сноуборд, но включва и колоездене, каране на моторни шейни, както и други спортове. Застрахователите предлагат различни видове планинска застраховка, които са подходящи за всеки един тип от тези видове пътувания. 

  За различните типове, които включват посещения в планината и които включват разнообразни злополуки или ситуации, покритията на застраховане имат заложени различни коефициенти, които са свързани и с опитността на туристите. На базата на това, както и на факта дали не е сключена застраховка за друг тип хоби поведение и спорт в планината, при настъпване на застрахователно събитие започва изясняване на обстоятелствата, при които е настъпило то и може да завърши с това, че случилото се събитие да не се признава за застрахователно и туристът да трябва да плати разходите от собствения си джоб. Практиката показва, че неопитни планинари, в опит да спестят пари (поради незнание), купуват застраховка за преходи в планината, когато планират планинско катерене, и в последствие застрахователят може да не признае злополуката и инцидентът, тъй като няма да са спазени условията на застраховката.

  Алпинистите и скалните катерачи не са особено харесвани от застрахователните компании, защото рисковете при тях са доста високи, а разходите са значителни, но все пак има варианти и за тях.

  Онлайн застраховка за планината – покрития:

  Инциденти могат да се случат дори на най-опитните планинари. Планинската застраховка предлага на клиентите разнообразни покрития, които варират в зависимост от конкретната полица и осигурителя. Обикновено те са за медицински разноски, спасителни разноски, разноски при трайна загуба на неработоспособност и разходи за репатриране. 

  Покритието за медицински разноски осигурява медицинска помощ в случай на заболяване или травма по време на посещение в планината. Това включва консултации с лекар, хирургически процедури, хоспитализация и лекарства. Спасителните разноски се използват, когато планинската застраховка покрива и спасителни операции, като към тях могат да се добавят и разходи за репатриране – при евакуация и връщане до медицински център. Въпреки че злополуките са основна характеристика на повечето условия за застрахователно покритие, изключително важно е да се провери какво точно е включено в застраховката. Терминът „злополуки“ е общият термин за наранявания, увреждане на здравето и дори смърт и е различен термин за медицински разходи; така че трябва да се внимава и за двете.

  планинска застраховка за сноw боард 1

  Опция „Спасяване с хеликоптер“

  Препоръчително е да се обърне внимание дали има възможност за евакуация с хеликоптер и каква е застрахователната сума, защото въртолетът, например, лесно може да „изяде“ по-голямата част от нея. Най-често обаче разходите за търсене и транспортиране с хеликоптер не се покриват. Дори и най-опитните туристи не са имунизирани срещу злополуки и могат да попаднат в лавини, гръмотевични бури, да развият височинна болест и да попаднат в други извънредни ситуации. Доброкачествените здравословни проблеми, като изкълчване или издърпване на мускул, могат да доведат до усложнена ситуация високо в планината и преходът надолу с някое от тях може има страховити последствия. Тъй като случаи като тази са както непредвидими, така и често срещани, е изключително важно да се знае, че застраховката покрива транспортиране при подобни инциденти, така че дори малките “бели” да не се превърнат в бедствие.

  спасиаване с хелоcоптер

  При рязкото изкачване в планината, може да се развие височинна болест. Много застрахователни компании посочват дали я покриват или не, като повечето от тях изрично посочват в условията на застраховката дали важат при надвишаване на 3000 метра над морското равнище.

  Освен медицинските разходи, планинската застраховка може да предостави покритие за загуба на екипировка и багаж. Някои застрахователи срещу допълнителна премия предлагат съдействие и когато оборудването бъде изгубено, откраднато или повредено на и извън пистите (в границите на курорта и в признати зони), както и за затваряне на писти.

  Допълнителни клаузи:

  Някои планински застраховки предлагат допълнителни клаузи, които могат да бъдат полезни за специфични ситуации. Например, някои полици могат да включват специални клаузи за спасителни операции с хеликоптер, алпинистки спасителни екипи или покритие при екстремни планински условия. При избора на планинска застраховка, важно е да прецените дали има допълнителни клаузи, които могат да подобрят вашата защита и сигурност по време на извънградските ви приключения.

  При настъпване на застрахователно събитие застрахованото лице или негови близки са длъжни да уведомят застрахователната компания за случилото се. Но не по-късно от 3 (три) дни след узнаване за настъпването на застрахователното събитие.

  Ограничения на Планинската застраховка:

  Застраховките за туризъм в планината често имат определени ограничения. Сред тях се включват възраст, специфични условия за определени планински дейности, максимална продължителност на покритието или максимално покритие за определена сума. Важно е да се прочетат условията на полицата внимателно, за да е сигурно, че те отговарят на нуждите и изискванията на пътуващия и спортуващия. В определянето на застраховката според типа на пътуването се включва дали то ще е на територията на страната. И дали застрахованите лица ще са български / чуждестранни граждани, дали ще са деца, над 65 години и др. 

  Ако изглежда, че написаното в Общите условия за ползване е твърде сложно, възникват въпроси или няма предварително описан в сайта отговор – освен мнението и съветите на опитни приятели и проверка в тематични форуми, може да се попита и в чата на застрахователя.

  Имайте предвид, че в случай че се нуждаете от застраховка за спорт в планината за чужда държава, подходящият за Вас продукт е Застраховка за чужбина с осигурен асистанс (помощ при пътуване).

  Цени и отстъпки за семейни и групови полици:

  застраховка за планина онлайн

  За да насърчат семейните и груповите пътувания и да осигурят защита за цялото семейство и компания, някои застрахователни компании предлагат отстъпки за семейни и групови полици. Това гарантира, че всички участници в пътуването са покрити по време на планинските приключения и спестява пари. Най-често предлаганата бонус отстъпка е в размер на 25 % намаление на цената.

  Сумата за застрахователната премия се променя в зависимост от това кои страни се посещават. Обикновено заради разликите в цените на медицинските грижи между държавите, както и общите условия. Освен това някои застрахователни компании не оперират във всички страни. Така че е важно в планинската застраховка да се посочат всички места, които се планира да се посетят. За да се избегне всякакъв риск от неспазване на условията в договора, ако нещо се обърка. Въпреки че са по-скъпи, някои компании предлагат застраховки за целия свят, отговарящи на нуждите на туристите номади, които трудно определят каква може да е следващата им дестинация.

  Черз застрахователен брокер?

  Когато се сключва застраховка винаги е много важно застраховащият да се свърже директно със застрахователната компания или с неин представител, за да получи конкретни отговори на своите въпроси и да уточни всички детайли. Всяка планинска авантюра е специфична и има свои особености и изисквания, затова е препоръчително да се избере застраховка, която отговаря на всички нужди и предоставя надеждна защита.

  Най-често застраховката за алпинисти е най-скъпа. А за трекинг – много по-евтина. Но всяка застрахователна компания има собствена политика и не може да се твърди със 100 % сигурност, че алпийската застраховка струва два пъти повече от застраховката за планински преходи. Някои компании имат еднакъв коефициент за алпинизъм и преходи. 

  Не по-малко важно е, когато се планират планинските приключения, да се вземе отговорно решение и предварително да се проверят процедурите за сигурност и препоръките за съответните региони в планините, които ще се посещават. Планината е вълшебно място, но е добре да се полага грижа за себе си и за другите. За да могат всички да се насладят на нейната красота и предизвикателства, със сигурността и спокойствието, че има защита във всякакви ситуации.

  Така че едва след като е организирана подходяща планинска застраховка, застрахованият има адекватна физическа подготовка и багажът и екипировката е опакован за всички ситуации в планината, може да се твърди, че има готовност за пътуване, което ще е наистина безгрижно.

  Покрития на застраховката за спорт в планинатаМедицински разноски
  Спасителни разноски
  Трайна загуба на неработоспособност
  Разходи за репатриране
  При нужда от помощ в планинатаВ случай, че с енамирате в планината и се нуждаете от съдействие се обадете на Планинската спасителна служба (ПСС) на номер 1470 или спешния номер 112
  Оставате GPS-а на мобилния телефон включен
  Обяснете маршрута, по който сте се движили и разкажете за ситуацията
  Предимства на Планинската застраховка за БългарияИзплащане на обезщетение при настъпване на застрахователно събитие Комплексна защита при злополука
  Гъвкавост при избор на застрахователни покрития и срок
  Изгодни цени – цената за 1 година е малко над 30 лева
  Отлична комуникация при застрахователно събитие с Планинската спасителна служба
  Покритие при практикуване на екстремен спорт и хоби в планината
  Опция за онлайн сключванеЗастраховка за планина може да се сключи онлайн с няколко стъпки, да се заплати с дебитна и кредитна карта и да се получи директно на email-а като pdf файл.