Insurance

Пон-Пт: 09:30-18:30 EET

hello@insurance.bg

Отпадане на синия талон към шофьорската книжка

Отпадане на синия талон към шофьорската книжка

Отпадане на синия талон към шофьорската книжка

От 7 август 2023 г. в България отпадна синият талон към шофьорската книжка. Синият талон е документ, който удостоверява броя на контролните точки на шофьора. Тези точки се отнемат при нарушения на пътя и могат да доведат до отнемане на книжката. Синият хартиен талон съдържа информация от медицинския психофизически лист и е документ, който се издава на водачите на превозни средства след преминати успешно медицински изследвания. Този лист удостоверява, че водачът е физически и психически способен да управлява превозни средства. 

Отпадането на синия талон е част от по-голяма реформа на Закона за движението по пътищата, която цели да подобри пътната безопасност в България.

Промените предвиждат и други мерки, като въвеждането на нови глоби за нарушения на пътя. Както и създаването на национална система за наблюдение на пътната безопасност. Отпадането на синия талон е очаквано действие от много години от шофьорите в България. И е стъпка в посока дигитализация на административните процеси в страната. Синият талон бе неудобен за ползване и често бе губен или повреждан по невнимание от водачите.

След отпадането му, съхраняването на контролните точки ще се осъществява чрез електронна система, което е по-удобно и сигурно за шофьорите. След изменение в закона Закона за електронното управление, всеки водач ще има възможността да прави справки за размера на контролните точки. Както и за това дали дължи глоби за нарушения, извършени на пътя. По всяко време и на всяко място, без да се налага да посещава местната дирекция на КАТ. 

Отпадане на синия талон към шофьорската книжка

Въпреки че синият талон като хартиен носител отпадна, контролните точки остават в сила. Те отчитат нарушенията на пътя, извършени от водача. Всеки път, когато водач бъде наказан за нарушение на пътя, той губи определен брой точки. Ако водачът натрупа загуба на определен брой точки, той може да бъде санкциониран с отнемане на книжката. Задържане на книжката, лишаване от право да управляват моторно превозно средство и други.

Броят на точките, които се взимат от представителите на пътно-транспортните служби, се определя от вида на нарушението.И от това дали то е извършено в населено място или извън населено място. 

Като цяло отпадането на синия талон е положителна стъпка за пътната безопасност в България. То ще улесни шофьорите, ще подобри сигурността на данните и ще помогне за намаляване на броя на нарушенията на пътя.

За застраховка ГО вижте тук!


  Запитване  Последни новини

  Синя зона в Пловдив
  Правила за паркиране в синя зона в Пловдив

  Паркиране в синя зона в Пловдив Синята зона в градове като Пловдив е област, в която се прилагат специални правила и ограничения за паркиране, с цел да се оптимизира използването на паркинг местата и да се регулира движе...

  Вижте повече
  Зелена зона в Бургас
  Паркиране в зелена зона в Бургас 

  Паркиране в зелена зона в Бургас В град Бургас, като и в много други градове, съществуват различни паркинг зони, включително Зелена зона. Това е част от стратегията на градските власти за оптимизация на паркинг пространс...

  Вижте повече
  Синя зона в Бургас
  Правила за паркиране в Синя зона Бургас

  Паркиране в синя зона в Бургас Синята зона в град Бургас е специална регулация, която цели да управлява паркирането в централните части на града, да подпомага трафика на автомобилите в най-посещаваните райони и на крайбр...

  Вижте повече

  Powered by WebStation™

  Лого на Гаранционен Фонд

  За да проверите за сключена застраховка "Гражданска отговорност" на МПС в Гаранционен Фонд, въведете ДКН (Държавен Контролен Номер). Ако желаете да проверите за активна гражданска отговорност на МПС за минал период от време, въведете желаната дата.

  Въведете параметри

  ДКН на МПС:
  Към дата (00:00 ч):