Съдържание

  синя зона варна

  Правила за паркиране в синя зона във Варна

  Варна, като един от най-големите градове в България, има специфични правила за паркиране в различните райони. Сината зона във Варна е една от тях и е въведена с цел да се регулира трафикът в центъра на града и да се осигурят повече места за паркиране за жителите и посетителите на града.

  Сината зона във Варна е обозначена със специални сини линии по улиците и се намира в централните части на града.

  Синята зона обхваща улици и площади в Централната градска част на Варна. Зоната е разделена на две подзони:

  • Център – Подзона 1 – се ограничава от булеварди и улици: бул. „Христо Ботев“, ул. „Преслав“, ул. „Цар Симеон I“, бул. „Приморски“ и ул. „Девня“, (включително Морската градина).
  • Широк център – Подзона 2 – обхваща по-голямата част от останалата част на града и се ограничава от улици: ул. „Преслав“, ул. „Цар Симеон I“, бул. „Приморски“, ул. „Княз Александър Батенберг“, ул. „Шипка“ и бул. „Сливница“.

  Паркирането в сината зона е ограничено до 3 часа. Времевото ограничение може да варира в зависимост от конкретния участък и деня на седмицата. Работното време е от 9:00 до 20:00 часа от понеделник до неделя, включително официалните почивни дни.

  Цената за паркиране в синя зона е 1 лев на час. Варненците и посетителите на града могат да закупят билети за паркиране от паркингомат или през мобилното приложение „Варна паркинг“, което предоставя информация за сината зона. Плащането може да се извърши с банкова карта или чрез плащания през мобилен оператор. Не на последно място, заплащането може да се извърши и с SMS на номер 1352 с номера на автомобила.

  паркиране Варна

  Има няколко режима на ползване на синяма зона във Варна

  Хората с трайни увреждания могат да паркират безплатно до 3 часа. Търговците и живущите в синята зона могат да закупят абонамент за паркиране на своите автомобили. Цените на абонаментите зависят от зоната и от броя на автомобилите. От заплащане са освободени:

  1. Автомобили на хора с увреждания – с валидна лична карта на инвалид или с валидна шофьорска книжка за хора с увреждания.
  2. Автомобили на търговци, които имат сключен договор с Община Варна за ползване на общински паркоместа.
  3. Автомобили на обществения транспорт.
  4. Автомобили на полицията, пожарната и спешна помощ.
  5. Електромобили и двуколесни ППС
  6. Неспазването на правилата за паркиране в сината зона може да доведе до налагане на глоби. Големината им може да варира, но често се увеличава при повторни нарушения.

  Всички автомобили, паркиращи в платената зона, трябва да имат валиден регистрационен талон и застраховка. Автомобилите не трябва да пречат на движението на пешеходци или на другите автомобили.

  Паркиране в синя зона във Варна

  Паркирането в синя зона в град Варна представлява една от основните практики за регулиране на трафика и паркирането в морската столица. Това е обичайна практика за големите населени места, чиято цел е да оптимизира използването на централните градски райони и да подпомогне мобилността на гражданите, като същевременно допринасят за общинския бюджет.. Принципът на работа на синята зони позволява платено паркирането за ограничено време. 

  Водачите, които желаят да паркират в сините зони, могат да закупят паркинг билет от автоматите, разположени в близост до паркинг местата, от служители на общинските служби за градска мобилност или чрез изпращане на съобщение през мобилен телефон на кратък телефонен номер. Този билет определя периода, през който водачът има право да ползва мястото за паркиране. Обикновено този период е ограничен до максимум 2 часа на ден, като цената на билета зависи от продължителността на паркирането. Синя зона е въведена във Варна през 2018 г.,  разположена е в центъра на града и обхваща площ от около 1500 кв. км. Зоната е обозначена с бели табели с синя маркировка. Цената за паркиране е 1 лев на час. 

  За да се заплати паркирането с паркомат е нужна карта за паркиране, която може да бъде закупена от много търговски обекти в града.

  В паркомата се въвежда номерът на регистрационната табела на автомобила и се избира времето за паркиране.

  Има няколко категории автомобили, които са освободени от таксите за синята зона. Такива са автомобилите с регистрационни табели на дипломатически мисии и консулства, с регистрационни табели на инвалиди, на обществения транспорт и автомобилите на спешни служби – полиция, пожарна, спешна медицинска помощ. За паркиране в синя зона без заплащане или за паркиране повече от 2 часа се налага глоба от 50 лева.

  Ползите от въвеждането на синя зона във Варна са многобройни. Те допринасят за намаляването на трафика и ограничават времето, по което автомобилите се задържат на едно място. Това е от съществено значение, особено в централните части на града, където паркинг местата са ограничени. Освен това, таксуването на паркирането в сините зони предоставя допълнителни приходи за общинския бюджет, които могат да се използват за поддържане и подобряване на градската инфраструктура. Това включва ремонт на пътища, тротоари и други обществени пространства.

  Какви са правилата за паркиране в София, вижте тук!

  Варна зони за паркиране