Insurance

Пон-Пт: 09:30-18:30 EET

hello@insurance.bg

Правила за паркиране в синя зона в Пловдив

Синя зона в Пловдив

Паркиране в синя зона в Пловдив

Синята зона в градове като Пловдив е област, в която се прилагат специални правила и ограничения за паркиране, с цел да се оптимизира използването на паркинг местата и да се регулира движението на автомобилите в централните части на града. Синята зона в Пловдив обикновено включва централните и исторически части на града, както и такива в близост до търговски и административни сгради. Тази зона е ясно маркирана със специални сини линии и знаци.

Зоната е разделена на 2 подзони:

 • Подзона 1 – включва и се ограничава от булеварди и улици: бул. „Цар Борис III“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Шипка“, бул. „Мария Луиза“, ул. „Отец Паисий“, ул. „Ставрополеос“, ул. „Княз Александър I Батенберг“, ул. „Христо Ботев“ и ул. „Цар Симеон I“.
 • Подзона 2 – включва и се ограничава от улици: ул. „Ставрополеос“, ул. „Княз Александър I Батенберг“, ул. „Христо Ботев“, ул. „Цар Симеон I“, ул. „Девня“, ул. „Раковски“, ул. „Шипка“, ул. „Цар Борис III“ и бул. „Цар Освободител“.

Паркирането в Синята зона е ограничено до 2 часа, но може да варира в зависимост от конкретния участък и улица. Ограниченията са в сила по време на работните дни от 9:00 до 20:00 часа.

Цената за паркиране в Синята зона е 1 лев на час. Максималният период за престой е 3 часа. Паркирането става с билет, през мобилно приложение „Пловдив паркинг“ или с SMS на номер 1352 с текст „номерът на автомобила“.

Билетът трябва да бъде поставен на видимо място на предното стъкло на автомобила.

При липса на билет за паркиране, се налага глоба в размер на 20 лв. 

Паркирането в Синя зона е безплатно за хора с увреждания, търговци, които използват общински паркоместа и са подписали договор за това с Община Пловдив, обществения транспорт, полицията, пожарната и спешна помощ. 

Условията на платената паркинг зона в Пловдив се контролират от служители на съответната служба на градската администрация и нарушаването на правилата води до налагане на глоби.

Вижете Синя зона в София.

Вижте Зелена зона в София.


  Запитване  Последни новини

  Синя зона в Пловдив
  Правила за паркиране в синя зона в Пловдив

  Паркиране в синя зона в Пловдив Синята зона в градове като Пловдив е област, в която се прилагат специални правила и ограничения за паркиране, с цел да се оптимизира използването на паркинг местата и да се регулира движе...

  Вижте повече
  Зелена зона в Бургас
  Паркиране в зелена зона в Бургас 

  Паркиране в зелена зона в Бургас В град Бургас, като и в много други градове, съществуват различни паркинг зони, включително Зелена зона. Това е част от стратегията на градските власти за оптимизация на паркинг пространс...

  Вижте повече
  Синя зона в Бургас
  Правила за паркиране в Синя зона Бургас

  Паркиране в синя зона в Бургас Синята зона в град Бургас е специална регулация, която цели да управлява паркирането в централните части на града, да подпомага трафика на автомобилите в най-посещаваните райони и на крайбр...

  Вижте повече

  Powered by WebStation™

  Лого на Гаранционен Фонд

  За да проверите за сключена застраховка "Гражданска отговорност" на МПС в Гаранционен Фонд, въведете ДКН (Държавен Контролен Номер). Ако желаете да проверите за активна гражданска отговорност на МПС за минал период от време, въведете желаната дата.

  Въведете параметри

  ДКН на МПС:
  Към дата (00:00 ч):