Съдържание

  синя зона пловдив

  Паркиране в синя зона в Пловдив

  Синята зона в градове като Пловдив е област, в която се прилагат специални правила и ограничения за паркиране, с цел да се оптимизира използването на паркинг местата и да се регулира движението на автомобилите в централните части на града. Синята зона в Пловдив обикновено включва централните и исторически части на града, както и такива в близост до търговски и административни сгради. Тази зона е ясно маркирана със специални сини линии и знаци.

  Зоната е разделена на 2 подзони:

  • Подзона 1 – включва и се ограничава от булеварди и улици: бул. „Цар Борис III“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Шипка“, бул. „Мария Луиза“, ул. „Отец Паисий“, ул. „Ставрополеос“, ул. „Княз Александър I Батенберг“, ул. „Христо Ботев“ и ул. „Цар Симеон I“.
  • Подзона 2 – включва и се ограничава от улици: ул. „Ставрополеос“, ул. „Княз Александър I Батенберг“, ул. „Христо Ботев“, ул. „Цар Симеон I“, ул. „Девня“, ул. „Раковски“, ул. „Шипка“, ул. „Цар Борис III“ и бул. „Цар Освободител“.

  Паркирането в Синята зона е ограничено до 2 часа, но може да варира в зависимост от конкретния участък и улица. Ограниченията са в сила по време на работните дни от 9:00 до 20:00 часа.

  Цената за паркиране в Синята зона е 1 лев на час. Максималният период за престой е 3 часа. Паркирането става с билет, през мобилно приложение „Пловдив паркинг“ или с SMS на номер 1352 с текст „номерът на автомобила“.

  Билетът трябва да бъде поставен на видимо място на предното стъкло на автомобила.

  При липса на билет за паркиране, се налага глоба в размер на 20 лв. 

  Паркирането в Синя зона е безплатно за хора с увреждания, търговци, които използват общински паркоместа и са подписали договор за това с Община Пловдив, обществения транспорт, полицията, пожарната и спешна помощ. 

  Условията на платената паркинг зона в Пловдив се контролират от служители на съответната служба на градската администрация и нарушаването на правилата води до налагане на глоби.

  Вижете Синя зона в София.

  Вижте Зелена зона в София.