Insurance

Пон-Пт: 09:30-18:30 EET

hello@insurance.bg

Защита при пътуване

защита при пътуване в чужбина

Защита при пътуване в чужбина

Сигурността и защитата по време на пътуване в чужбина  са от съществено значение, особено когато става въпрос за чужбина, където непознатите условия и култури могат да бъдат предизвикателство. Ето 5-те основни съвета, които може да се следваме, за да се обезпечи спокойствието по време на пътуване.

Подготовка и информация

Преди тръгване е препоръчително да се проучи внимателно дестинацията, където се планира пътуването. Добре е да се прочетат предварително ревюта и блогове на други пътешественици, които предоставят полезна информация и съвети. Подготвените нужни документи и контактите на посолството, консулството, полицията и службите за спешна помощ на дестинацията спестяват време и напрежение. Важно е също така да има и медицинска застраховка при пътуване и записан на удобно място телефон на асистиращата компания при необходимост.

Електронни устройства

Електронните копия на документите, които могат да се запазят в телефона, като самолетни билети, резервации, имунизационно досие и дори Covid сертификат, са от решаващо значение в критични ситуации. Наличието им ще даде увереност и подготовка при евентуална загуба или кражба на документи.

Информирани близки

От изключителна важност е приятели и семейство да знаят за маршрута на пътешественика по време на пътуването и да поддържат връзка, за да може да сигнализират при необходимост. 

Обществени Wi-Fi мрежи

Препоръчително е да се избягва използването на обществени Wi-Fi мрежи за поверителни операции, защото хакери могат да откраднат данните. По-сигурно е да се използва виртуална частна мрежа (VPN), за да се осигури защитен достъп до интернет.

Застраховка при пътуване: Предвид възможните неочаквани ситуации, е важно да има туристическа застраховка. Тя ще предостави подкрепа при инциденти и заболявания по време на пътуване. Това включва медицински грижи, загуба на багаж и лични вещи, както и промяна/ отмяна на пътуването.

Съобразено с тези съвети, пътешествието ще бъде безпроблемно и спокойно, ще увеличи наслаждата от емоциите и красотата на места, които ще се посетят. 

Не по-малко важни за успешното пътуване и незабравимите спомени са и някои други препоръки:

Предпазни мерки срещу кражби

Носене на парите и ценностите на сигурни места – гръдни или коланни чанти. Смартфонът не се препоръчва да се оставя на видно място, особено в градския транспорт, за да не стане лесна мишена за крадци. Добре е да се осигури парола за достъп до телефона, както и да се активира възможността за отдалечено заключване или изтриване на данни в случай на загуба или кражба.

Спазване на местните правила и обичаи

При престой в чужбина е важно да се събере информация за местната култура и обичаи. Препоръчително е да се научат базови фрази от местния език, които ще помогнат за справяне във всекидневни ситуации. Запазването на интереса към местната кухня и обичаи не трябва да противоречи със здравословната предпазливост към храната и питиетата, за да се избегне разстройство на стомаха.

Избягване на опасни райони

Проучване на зоните, които са известни с висока престъпност или опасност, и избягването им. В случай, че се стигне до подобно място, се търси помощ или съвет от местните жители или от персонала в хотела.

Транспорт

Препоръчва се използването на официалните обществен транспорт или такси, както и закриването на прозорците и заключване на вратите, особено в гъсто населени райони. При наемане на автомобил е добре да се избягва паркиране извън населени места или в тъмни улични участъци.

Отношение към околната среда

Поддържане на чистота и съхраняване на боклуците до момента на отхвърляне в предназначените за това контейнери, ще  намали риска от нарушаване на правилата и съответно нежеланите срещи с полиция и администрация.

Вниманието и отговорността са от ключово значение при създаването на незабравими спомени при престой в чужбина.


  Запитване  Последни новини

  Синя зона в Пловдив
  Правила за паркиране в синя зона в Пловдив

  Паркиране в синя зона в Пловдив Синята зона в градове като Пловдив е област, в която се прилагат специални правила и ограничения за паркиране, с цел да се оптимизира използването на паркинг местата и да се регулира движе...

  Вижте повече
  Зелена зона в Бургас
  Паркиране в зелена зона в Бургас 

  Паркиране в зелена зона в Бургас В град Бургас, като и в много други градове, съществуват различни паркинг зони, включително Зелена зона. Това е част от стратегията на градските власти за оптимизация на паркинг пространс...

  Вижте повече
  Синя зона в Бургас
  Правила за паркиране в Синя зона Бургас

  Паркиране в синя зона в Бургас Синята зона в град Бургас е специална регулация, която цели да управлява паркирането в централните части на града, да подпомага трафика на автомобилите в най-посещаваните райони и на крайбр...

  Вижте повече

  Powered by WebStation™

  Лого на Гаранционен Фонд

  За да проверите за сключена застраховка "Гражданска отговорност" на МПС в Гаранционен Фонд, въведете ДКН (Държавен Контролен Номер). Ако желаете да проверите за активна гражданска отговорност на МПС за минал период от време, въведете желаната дата.

  Въведете параметри

  ДКН на МПС:
  Към дата (00:00 ч):