Пон-Пт: 09:30-18:30 EET

hello@insurance.bg


Здравна застраховка или Европейска здравна карта

здравна застраховка или европейска здравна карта

Здравна застраховка или Европейска здравна карта – кое е по-удачно?

Медицинска застраховка за чужбина

Медицинската застраховка за чужбина с осигурен асистанс покрива разноските за непредвидени здравословни проблеми по време на престой извън България. Тя има разширено покритие и включва злополука, остри заболявания, спешна дентална помощ и нужда от транспорт до медицинско заведение. С медицинската застраховка за чужбина, човек си си гарантира качествено лечение при непредвидена ситуация.

За да сключите такава здравна застраховка се нуждаете от реномиран застраховател, който ще Ви предложи различни опции. Може сами да изберете най-подходящата за вас и да сключите договор, след което ще получите полицата. Всичко това се случва за няколко минути и няма да отнеме много от времето ви.

Важно е да сключите застраховката помощ при пътуване докато все още сте в България преди пътуването, тъй като в противен случай застрахователят най-вероятно ще откаже покритие.

Медицинска застраховка за чужбина

Здравната застраховка за чужбина бива два вида:

 • краткосрочна (покриваща изрично упоменат срок минимум 3 дни). Тя е много популярен продукт, не е скъп и се сключва бързо и лесно. Тя е по-добрият вариант за хора, които пътуват 1-2 пъти в годината на почивка в чужбина
 • дългосрочна (това е т.нар. полица Мултитрип, която е годишна, като тя има своите особености). Детайли можете да видите тук! Освен Мултитрип има и премиум застраховки за Европа и за целия свят, които дават здравна закрила с много високи параметри. Информация можете да получите тук! Тези полици са подходящи за хора, работещи в чужбина, често пътуващи или пък за пилоти, или международни шофьори.

Европейска здравна карта (ЕЗОК)

Европейската здравна карта е документ, който може да бъде използван в случай на нужда от оказване на неотложна помощ в рамките на Европейския съюз, за сметка на българската Националната здравноосигурителна каса. В страните членки на ЕС, лечението ще се извърши според местните разпоредби, което означава, че в някои държави може да се изисква допълнително заплащане.

Единственото условие за издаване на ЕЗОК е лицето да има непрекъснати здравноосигурени права. Издаването и е напълно безплатно и може да отнеме до 15 дни, като получаването става лично, или с пълномощно. Важно е да знаете, че тя покрива само спешна медицинска помощ в случай на непредвиден инцидент. Тоест, всички други допълнителни услуги трябва да бъдат заплатени. Също така, тя е валидна само за лечебни заведения, които имат сключен договор с Националната Здравна Каса.

В някои държави членки на ЕС, като Белгия и Франция, се изисква пълно заплащане в брой на ползваните медицински услуги, въпреки наличието на ЕЗОК.

застраховка за чужбина или езок

Предимствата на медицинската застраховка за чужбина пред ЕЗОК

Медицинската застраховка не е безплатна, но има редица предимства пред Европейската здравна карта.

 • Тя напълно освобождава застрахования от необходимостта да се ориентира сам в сложната здравна система на държавата в която се намира. Допълнително, намалява финансовите разходи, защото в много държави се изисква допълнително заплащане, а в някои дори пълно.
 • Здравната застраховка за чужбина ще подсигури квалифицирана медицинска помощ, както и транспорт при нужда, докато ЕЗОК може да покрие само разходите по извършената спешната медицинска помощ. Освен това, използвайки карта, вие може да се възползвате от медицинска помощ само в някои определени здравни заведения, обвързани със здравноосигурителните каси. Използвайки услугата за медицинска застраховка, вие може да получите медицинска помощ във всяко болнично заведение, като застрахователят ще покрие всички нужни разходи.
 • Медицинската застраховка покрива както спешна медицинска помощ, така и разноските за пълния обем от услуги, извършени в резултат на злополука или акутно заболяване. Това включва както стоматологична помощ, така и спешна медицинска помощ при изострени хронични заболявания и разходите за лекарства и медикаменти. При използването на ЕЗОК това е напълно изключено.
 • Здравната застраховка ще покрие и нуждата от транспорт, докато Европейската здравна карта – не. Разноските за линейка в чужбина могат да струват скъпо и не се възстановяват по НЗОК.
 • Медицинската застраховка за чужбина има удобни допълнителни клаузи като разходи за спасяване при практикуване на спорт, компенсация за загуба/забавяне на багаж, правна помощ и др.
Преди пътуване в чужбина

Добре е да се запознаете с конкретните изисквания и правила за здравното обслужване във вашия случай, като се консултирате със здравната осигурителна каса или официални органи на вашата държава.

Европейска здравна карта (ЕЗК)Това е документ, който позволява на гражданите на държавите-членки на Европейския съюз да получават спешно здравно обслужване по време на престой в друга държава-членка. Тя предоставя достъп до медицинска помощ при заболявания и неотложни случаи на същите условия като гражданите на тази държава.
Получаване на ЕЗКЕЗК се издава безплатно от здравните осигурителни каси във всяка държава-членка. За да я получите, трябва да сте осигурени в системата на здравното осигуряване на вашата страна. Картата има определен срок на валидност, който зависи от правилата във вашата държава.
Покритие на ЕЗКЕЗК покрива спешно медицинско обслужване и здравни грижи, които са необходими по време на временен престой в друга държава-членка. Това включва лечение на болести и травми, които възникнат по време на престоя ви. Обаче картата не покрива здравно туристически услуги или неотложни медицински транспорти обратно в родната страна.
Здравна застраховка за пътувания извън ЕСДокато ЕЗК важи само за пътувания в рамките на ЕС, е препоръчително да имате допълнителна медицинска застраховка, ако пътувате извън ЕС. Тази застраховка може да ви покрие за неотложни медицински случаи, хоспитализация и други здравни услуги, които може да се окажат необходими по време на пътуването ви.
Лична отговорност и пътнически застраховкиОсвен здравната застраховка, може да бъде полезно да имате и други видове застраховки като лична отговорност и пътническа застраховка. Те могат да ви защитят от разходи, свързани със загуба на багаж, отмяна на пътуване и други неочаквани ситуации.

  Запитване за застраховка

  Powered by WebStation™

  Лого на Гаранционен Фонд

  За да проверите за сключена застраховка "Гражданска отговорност" на МПС в Гаранционен Фонд, въведете ДКН (Държавен Контролен Номер). Ако желаете да проверите за активна гражданска отговорност на МПС за минал период от време, въведете желаната дата.

  Въведете параметри

  ДКН на МПС:
  Към дата (00:00 ч):